Találatok rendezése:

Ventilátorok


Ha emelkedik a hőmérséklet, meg kell őrizni a hidegvérünket! Nem mindig tudjuk légkondicionálással felszerelni a szobát, néha ez túl költséges lehet. A kellemetlen meleget viszont befolyásolni tudjuk  jó teljesítményű ventilátorral.  Átlagossal, vagy high – end  készülékkel: Sok módszer létezik, hogyan vigyünk új életet a négy fal közé – úgy othon, mint az irodában.

Megfelelő ventilátor minden célra

Több különböző tipusú ventilátor létezik, amelyek különböznek dizájnban, teljesítményben és működésben.  A modellek többsége a forgórészre van alapítva, amely beszívja és mozgatja a környező levegőt.  Ez ugyanúgy érvényes a legkisebb ventilátorokra, mint a  talapzati ventilátorokra, toronyventilátorokra, talajventilátorokra, stb.    

Talapzati ventilátor

Ez a leggyakrabban használt ventilátor. Előfordul  az irodák, üzletek és a háztartások többségében.  A A használatának az  egyszerűségével és az egyszerű dizájnnal győz meg bennünket.  Ezt a ventilátort mindenféle környezetben használhatjuk praktikusan mindenféle probléma nélkül. Ez a klasszikus ventilátor általában kb.  1,10 – 1,40 m magas.  A legtöbb esetben a magasság állítható úgy, ahogy nekünk a legjobban megfelel.  Általában fém ráccsal van körbevéve , amely   megvédi a forgórészt a környezettel való érintkezéstől.  Általában a talapzati ventilátorok 40 – 50 cm széles forgórésze  jobban tudja  cirkulálni a levegőt, mint a kisebb asztali ventilátorok. Ezért a nagyobb területű helyiségekben ez a helyes választás.  Tekintettel a ventilátor nagy teljesítményére, nem jó az emberekhez túl közel elhelyezni. A kiváló minőségű változatok viszont a levegő  cirkulálásánál kívül többet is tudnak. Némely modern talapzati ventilátor képes  a légáramlatba hideg  vízpermetet adagolni.  A folyadék a beépített víztartályban van tárolva  és fokozatosan szabadul fel a térbe.  Ez erősíti a hűtés hatását és még más előnye is van.  Ahogy fokozódik a nedvesség , a finom vízcseppek lekötik a port. Ez nagy előnyt jelent főleg az alergiásoknak, akik így szabadon lélegezhetnek.  

Padló ventilátor

Némely esetben a padló ventilátor az ideális megoldás. Ez alapjában a legfontosabbra van korlátozva és viszonylag kompakt méretekben nagy teljesítményt nyújt. A forgórésze a talapzati ventilátor forgórészének a nagyságához hasonló, viszont minimalisztikus dizájnal rendelkezik.  A követelményektől függően  ennek a ventilátornak a teljesítménye állítható.  Mindenekelőtt sokoldalú és flexibilis. 

Asztali ventilátor

A kis helyiségekben vagy a munkahelyen , a kompakt asztali ventilátor a jó választás arra, hogyan generáljunk hűvös levegőt ott, ahol ez éppen szükséges.  A kis méreténél fogva senkit nem terhel a kéretlen levegőáramlással  és alacsony az energiafogyasztása is.  Automatikusan forgatható oda és vissza, hogy minnél nagyobb területet tudjon lehűteni.  A forgórész sebessége modelltől függően néhány lépésben, vagy kontinuálisan is szabályozható. Ami az árat illeti, ezek a készülékek viszonylag olcsóak.

Toronyventilátor

A toronyventilátor kivitelezése világosan különbözik a többi ventilátortól.  Külsőleg inkább emlékeztett légkondicionálásra, mint ventilátorra , mivel semmilyen látható forgórész nem létezik. A valóságban azonban belül van elrejtve. Az előző ventilátorokkal ellentétben a hajlásszög itt nem változtatható. A levegő mennyisége, amelyet ez a ventilátor cirkuláltat  ennél a tipusú ventilátornál azonban jóval nagyobb , mint más típusoknál. A megnövekedett teljesítmény viszont túl zajos működéssel jár. Ha azt szeretné, hogy a ventilátor  hallkabban működjön, válasszon inkább más típust. Nagy irodákban, vagy nagy területű helyiségekben  viszont ez a ventilátor megfelelő.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ventilátort?

Mivel túl nagy a választék, ezért a megfelelő ventilátor kiválasztása nem könnyű feladat.  Azonban a különböző kivitelezések, inovatív funkciók és természetesen a különböző árkategóriák biztosítják, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb típust. A modern ventilátor rendelkezik távirányítással  így a készüléket távolról is beállíthatja. Kis irodákban nincsen szükség nagyméretű toronyventilátorra. Másrészt a drágább ventilátorok hatékonyabbak lehetnek  a több munkahellyel rendelkező nagy helyiségekben.  A ventilátor kiválasztásánál fontos szempont a zajszint. Ez változó, átlagosan 30 – 50 dB és a használat idejétől függően emelkedhet. A termékleírásból megállapíthatja, hogy mennyire csendes a ventilátor. A gyermekes családok, vagy olyan családok részére, ahol van valamilyen háziállat is   a legbiztonságosabb változat a legalkalmasab.  A jó védőketrec segít elkerülni a baleseteket  és garantálja a biztonságot a mindennapi életben. 

A ventilátor helyes elhelyezése

A legjobb eredmény eléréséhez fontolóra kell venni  néhány pontot az elhelyezésnél.  A nagyméretű  talapzati és  toronyventilátorokat a legalkalmasabb elhelyezni a helyiségek sarkában , ahol nem lesznek útban. Ha magasabb teljesítményre van kapcsolva , ideális, ha 2 méterre van a helyiségben való minden történéstől.  Az asztali ventilátorok asztalra vagy polcra helyezhetőek. Ügyelni kell rá, hogy egyenletes felületen álljanak és ne essenek le.  30 – 50 cm távolság ajánlatos, hogy elkerüljük a kellemetlen légáramlást.