Húzódzkodók

Válasszon
Sorrend
23 Találatok "Húzódzkodók"
Szűrés és rendezés
Húzódzkodók

A megfelelő trapéz megtalálása

A súlyzókörzések kihívást jelentenek, és a fekvőtámaszokkal együtt az erőnléti edzés leghatékonyabb gyakorlatai közé tartoznak. Már csak ezért is érdemes rendszeresen gyakorolni a húzódzkodást. Ha gyors eredményeket szeretne látni, de nem tud minden nap edzőterembe menni, érdemes megfontolni, hogy saját trapézrudat készítsen otthoni használatra.

De melyik a megfelelő trapéz? Bár nem létezik mindenre egyforma válasz, az alábbiakban ismertetjük a különböző modelleket és funkciókat, és remélhetőleg megkönnyítjük a megfelelő trapézrúd keresését.

Trapéz vásárlás: mit kell figyelembe venni?

Sokféle rúd létezik. A választék nagy, vannak falra, mennyezetre, ajtókeretre szerelhető, különböző fogási lehetőségekkel vagy maximális súlyokkal rendelkező trapézrudak, különböző méretű vagy anyagú trapézrudak. Ezért ajánlatos a vásárlás előtt alaposan átgondolni a trapézzal szemben támasztott követelményeket, és azt is ellenőrizni, hogy a kiválasztott trapéz valóban megfelel-e ezeknek.

Ha például kevés a fali hely, akkor egy mennyezetre szerelt trapéz érdekelheti. Ha a sikkes dizájn híve, érdemes körülnéznie az extravagáns trapézbárok között, mert akad néhány igazi gyöngyszem, amelyek garantáltan illeszkednek bármilyen enteriőrbe. A trapézrudakat is érdemes aszerint kiválasztani, hogy milyen kiterjesztési képességekkel rendelkeznek. Nagyon praktikusak például egyes falra vagy mennyezetre szerelt trapézrudak, amelyekre más edzőeszközök, például függő súlyzórendszer vagy bokszzsák rögzíthető.

Mi a különbség a trapézok között?

Szinte nincs olyan trapézrúd, amelyik ugyanolyan lenne, mint a másik, és ez jó dolog, mert a különböző rögzítési és fogási lehetőségek teszik a trapézedzést olyan hatékonnyá. A lakásokban leggyakrabban használt trapézrudak a fali, mennyezeti vagy ajtó trapézrudak. Az ajtócsapda fúrás nélkül, az ajtókeretbe való beszorítással könnyen rögzíthető az ajtóhoz. A rúd csavarozással és préseléssel rögzül az ajtókerethez, ami lehetővé teszi a fúrás és csavarozás nélküli beszerelést.

Meg kell azonban mondani, hogy a terhelhetőség és a fogás változékonysága alacsonyabb ennél a változatnál. A fali akadályok másak: ezeket valamivel nehezebb telepíteni, de ezek a legbiztonságosabb és leghatékonyabb akadályok. Miért? Ezek a trapézrudak gyakran többféle fogásváltozatot kínálnak, így lényegesen változatosabb edzést tesznek lehetővé, mint az ajtóban lévő rudak. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a mennyezeti rögzítést.

Ahogy a neve is mutatja, a trapéz a mennyezetre van szerelve. Ez a változat sok tekintetben hasonlít a falra szerelt trapézokhoz. Ha a mennyezeti trapéz helyesen van felszerelve, akkor elég stabil és tartós. Van azonban egy előnye a fali trapézzal szemben: helyet takarít meg, és a szoba közepére is felszerelhető. Ennek van egy nagy előnye: az edzés kiegészíthető további gyakorlatokkal, például térdhúzásokkal a hasizmok erősítése érdekében.

Milyen fogási lehetőségek vannak a trapézon?

A hajlítások és a húzódzkodások fogási technikája ugyanolyan változatos, mint az összeállítás. Klasszikusan négyféle markolatváltozat létezik: keskeny és széles markolat, alsó és felső markolat. A fogástípustól függően az edzés változatos lehet, és különböző izmokat lehet bevonni. A keskeny fogás elsősorban a mellizmokat, a latissimust és a bicepszet edzi. A széles fogás a hátizmokat célozza meg. A különböző fogástípusokról további információkat a trapézgyakorlatokról szóló útmutatónkban talál.

Hogyan kell rögzíteni a trapézokat?

A trapéz felszerelése elsősorban a rúdtól függ. A fent leírtak szerint a modellek nemcsak funkcióikban, hanem a rögzítésükben is különböznek egymástól. Fontos azonban, hogy minden rudat megfelelően rögzítsenek a használati utasításnak megfelelően. Magán a telepítésen kívül a biztonsági irányelvekre is figyelnie kell, például a maximális súlyra. Különösen, ha további súlyokat használ súlymellények vagy övek formájában. Tippünk: Hívjon meg egy második személyt az első edzésre, aki megfigyeli a munkáját, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e.

Milyen gyakorlatok hasonlítanak a húzódzkodáshoz, és milyen variációik vannak?

A fekvőtámaszok általában a felsőtest edzés részét képezik. Ez azt jelenti, hogy a figyelem általában a karokra, a mellkasra és a hátra összpontosul. Mindazonáltal a klasszikus lendítés könnyen módosítható a fogási technika megváltoztatásával, és a fogástól függően további vagy más izmok is részt vehetnek benne. Például egy szűk, kéz alatti lendítés további terhelést jelent a bicepszre. Minél szélesebb a fogás, annál jobban igénybe veszi a nagy hátizmot.

Ha ezután a lábakat is hozzáadjuk, például egyenes vagy hajlított lábnyújtással, a hasizmok is aktiválódnak. A trapézrúdra függeszkedés szintén népszerű gyakorlat. A fent leírt gyakorlatokkal ellentétben kevésbé az izomépítésre, inkább a mobilitásra és az egészségmegőrzésre szolgál. A trapézon való napi lógás feloldja a gerincben lévő feszültséget és blokkokat, erősíti a fogóerőt és megnyitja a vállízületeket.

Bejelentkezés
Kérjük, adja meg az e-mail címét.
Adjon meg minimum 6 vagy több karaktert.
Bejelentkezés
Kérjük, adja meg az e-mail címét.
Adjon meg minimum 6 vagy több karaktert.