3 év jótállás 14 napos elállási jog

Páramentesítők

Levegő páramentesítő

Az ember igényli a friss levegőt úgy otthon, mint a munkában is. A túl magas páratartalmú helyiségek rossz hatással lehetnek a szervezetünkre. Problémásak lehetnek a rozsdafoltok és az általuk okozot anyagi kár.  Ezt orvosolják a páramentesítők , amelyek különböző változatokban állnak a rendelkzésünkre.

Hogyan működik a páramentesítő?

A páramentesítő készülék feladata csökkenteni a kondenzált víz mennyiségét a levegőben  és jobb  légkör létrehozását mindenfajta helyiségben.  Jóminőségű  felszereléssel úgy be lehet állítani a kívánt értéket, hogy a páramentesítő csak egy bizonyos páratartalom szintjénél lépjen működésbe és automatikusan kacsoljon ki amint eléri az optimális értéket. A működés alatt a melegebb levegő a páramentesítőből szívódik és a hűtőelemen keresztül jut belülre.  Ez úgy van megalkotva, hogy  a vízcseppek egy edénybe csepegnek, ahol összegyűlnek.  Ezért ezt a tartályt időközönként ki kell űríteni.  (Ezt a vizet fel lehet használni például a virágok öntözésére).   Így a páramentesítőt száraz levegő hagyja el.

Páramentesítők közötti különbségek

Aki  páramentesítőt akar venni , választhat többféle különböző teljesítményű modell közül.  A kis helyiségekben, amelyekben csak kevés mennyiségű víz keltkezik,  elég az olcsóbb mini páramentesítő. Itt a költségek alacsonyabbak  és az energiaszükséglet is jelentősen kisebb. Ha szükséges a komplexebb páramentesítés, azok a páramentesítők kerülnek sorra, amelyeket magasabb teljesíményű kompresszor működtet. A mini páramentesítőkkel szemben nagy előny a magasabb kapacitás  és a jelentősen gyorsabb légáramlás.  Az állandó nedves levegő esetében  ez a jobb alternatíva. A magas teljesítmény viszont megmutatkozik a költségekben és a nagyobb energiafogyasztásban. Ezenkívül a kompresszor hangosabban működik . Ezért az ilyen tipusú páramentesítők használata nem ajánlott háztartásban, inkább nagy területő helyiségekben. 

Miért ajánlott a páramentesítő használata?

A helyiség túl magas páratartalma problémát okozhat.  Ilyen például a bepárásodott ablak, fülledt szag és foltok a falon. Sok  esetben az épületek modern architektúrája felelős azért, hogy ne keletkezzen túlzott páratartalom. Néha azonban megtörténhet, hogy az új ablakok és a betonkonstrukciók  olyan jól zárnak, hogy a falak nem lélegeznek  és ezáltal rossz a levegőáramlás. A nedvesség megtelepedhet  már az épület építése közben is. A struktuális munka közbe az építőanyag ki van téve az eróziónak , miközben a nedvesség különböző mélységig bejut a különböző anyagokba. Ugyanez a helyzet árvíz után, vagy csőtörésnél.  Vagy ha például víz jut a pincébe  néhány napig, biztosak lehenek benne, hogy a páramentesítővel a helyiség teljesen kiszárad.
Sajnos, ha nem lehetséges a  kellő szellőztetés, a nedvesség halmozódik, amit főleg a sima, hideg felületeken lehet észrevenni kondenzát formájában. Általánosságban érvényes, hogy a levegő nedvességtartalma nem szabadja hogy túllépje az   50% -ot a helyiség átlagos   20 °C -os hőmérséklete mellett.  Ha magasabb a nedvességtartalom, gomba és penész keletkezhet, amely káros az egészségre. Ezért a penész  keletkezésének a megelőzése a páramentesítő segítégével fontos , nemcsak azért, mert a penész eltávolítása nagyon költséges, hanem az egészségünk megóvása érdekében is.

fel