Plyometrikus dobozok

Plyometrikus dobozok: a teljes alsótest funkcionális edzése

A plyometrikus dobozokat ugrásokra használják - de nem csak erre. Az összes lépőgyakorlat, amelyhez általában szteppert vagy lépcsőzőt használnak, végezhető dobozon is. A tempó csökken, a mozgás amplitúdója nő. A kezekben lévő súlyok tovább növelhetik az intenzitást. A plyometrikus dobozok egyszerű eszköz a mindenoldalú funkcionális edzéshez.

Ugrás dobozzal és anélkül: különbségek

Az álló ugrások nagyon intenzív gyakorlatok: a lábak összes izmát megmozgatják. Ha a térdeit a mellkasához húzza, egyszerre edzi a törzsizmokat, a csípőhajlító izmokat és az egyenes hasizmokat. Már néhány ismétlés növeli a pulzust. A különbség a dobozos és a doboz nélküli ugrás között a landolásban van: ha a földön ugrik, tudatosan kell tompítania és nagyon figyelnie kell a testtartására. Ellenkező esetben fennáll a térdízületek és a porckorongok károsodásának veszélye. A dobozra való landolás könnyebb: ha magasabban landol, mint ahonnan leugrott, automatikusan egyenes marad a háta és behajlított a térde. Ezenkívül sokkal kevesebb energiát kell elnyelni. A dobozról visszaugrani a földre könnyű - ez védi az ízületeket. A doboz másik előnye, hogy egyenletesen tartja az ugrásokat. Ha dobozzal ugrik, akkor nem kezd el túl magasan ugrani, vagy nem lassul le az utolsó ismétléseknél.

Milyen típusú plyometrikus dobozok léteznek?

Ha online szeretne dobozt vásárolni, két dolgot kell figyelembe vennie: az anyagot és a méretet.

  • A legegyszerűbb plyometrikus dobozok erős faládák, amelyek belülről megerősítettek, hogy ellenálljanak az ugrásnak. Ezenkívül egy jó doboznak elég nagy alapterületűnek kell lennie ahhoz, hogy ne boruljon fel. A fából készült ládák kényelmesek, könnyen ápolhatók és hosszú ideig tartanak.
  • A párnázott dobozok (puha plyometrikus dobozok) segítenek a kezdőknek leküzdeni a ládától való félelmet: ha az ugrás tényleg rosszul sikerülne, nem dörzsölné a sípcsontját a párnázott ládához. Ezért könnyebb az agynak egy puha plyometrikus dobozzal kezdeni.
  • Egyes edzőtermekben fémkeretes plyometrikus dobozokat használnak.

Plyometrikus dobozok vásárlása - milyen méretet válasszunk?

A megfelelő méretű doboz két dologtól függ: az Ön testméretétől és a tervezett gyakorlatoktól. A legtöbb doboz elforgatható, így ugyanaz a plyometrikus doboz különböző magasságokat biztosít.

  • A lapos dobozokat (15 cm) a funkcionális edzésben rövid, gyors ugrásokhoz és olyan lépőgyakorlatokhoz használják, ahol a lábak egymás mögött mozognak.
  • kezdők számára 30 cm az ugrásmagasság. Ezt a magasságot használják a lépésgyakorlatok haladó változatában is.
  • A felnőttek szokásos magassága 45 cm.
  • A 60 cm magas dobozt a haladó vagy nagyon magas sportolók használják.
  • A különböző méretű plyometrikus dobozok készletének köszönhetően variálhatja a nehézséget, és változatos edzést hozhat létre.

Ápolás: így tart sokáig a doboz

Egy fából készült láda nem igényel sok törődést: ha koszos lesz, csak törölje le, és kész. A fadobozra cipővel vagy anélkül is felugorhat.

A párnázott plyometrikus dobozok tisztára is törölhetők. A borítás PVC-ből készült. Évekig tartó használat után a habszivacs tölteléket ki kell cserélni; a huzat erre a célra cipzárral nyitható.

Bejelentkezés
Kérjük, adja meg az e-mail címét.
Adjon meg minimum 6 vagy több karaktert.
Bejelentkezés
Kérjük, adja meg az e-mail címét.
Adjon meg minimum 6 vagy több karaktert.